vonkajšie parazity

Parazitálne ochorenie mačiek

Mačky, ako aj každé iné zviera alebo človek, sa môžu počas svojho života nakaziť rôznymi parazitmi.

Niektoré z nich sú špecifické len pre mačky, ale väčšina parazitov je záležitosťou aj iných cicavcov a môžu byť prenosné aj na človeka.

Preto je veľmi dôležité, aby sme mačky, žijúce s nami v jednej domácnosti, alebo okolo nášho domu alebo záhrady, pravidelne proti parazitom chránili a v prípade, že sa naša mačka už nakazila, je potrebné ju čo najskôr začať liečiť a parazitov ju  tak zbaviť.

Vonkajšie parazity

Najznámejším a najrozšírenejším vonkajším parazitom u mačiek sú blchy, ktorých môže byť na mačke aj viac druhov.

Okrem mačacej blchy aj psia, alebo slepačia. V teplom období sa blchy rýchlo rozšíria po celom chovateľskom priestore alebo byte, takže v prípade zamorenia musíme likvidáciu urobiť celoplošne vo viacerých fázach. Blchy môžu nakaziť našu mačku pásomnicou a preto, ak zistíme na našej mačke blchy a blší trus, je potrebné mačku  hneď aj odčerviť.

Prítomnosť bĺch nám nemusí vždy signalizovať mačka svojím častým škrabaním a nepokojom, aj keď je to najčastejší príznak. Mačka môže byť celkom spokojná aj s kožuchom plným bĺch. Najistejší spôsob ako zistiť, či naša mačka nemá týchto nevítaných  nájomníkov je pravidelná kontrola kožušteka a prevencia. Blší trus sa podobá maku, ktorý  zbadáme na koži mačky. Jednoduchú skúšku, čisa naozaj jedná o trus blchy urobíme tak, že to, čo považujeme za výkaly namočíme do vody. Ak sa voda sfarbí na ružovo, je test pozitívny. Blcha v trusu vylučuje časť nestrávenej krvi a ta sa následne vo vode rozpúšťa. Blchy sa môžu objaviť aj v uzavretom chove, pretože ich  môžeme nechtene priniesť napríklad na topánke lebo oblečeniu. Blchy môžu následne tiež spôsobiť druhotnú infekciu a  zápaly kože, alergiu a u mačiatok aj anémiu.

Na priame ošetrenie napadnutej mačky sa používajú rôzne spreje, obojky, púdre a kúpele, ktoré majú krátkodobejší účinok. Ďalej môžeme mačku chrániť kvapkami ( pipetami ), ktoré sa aplikujú medzi lopatky alebo na krk, pretože tam si mačka preparát neolíže. Látka, ktorú pipeta obsahuje sa postupne uvoľňuje a vstrebáva do tela a mačku tak chráni dlhšiu dobu. Mačky v kontrolovaných chovoch sa ošetrujú preventívne tabletami alebo pastami, ktoré pôsobí ako antikoncepcia pre týchto parazitov a zabráni blchám v rozmnožovaniu, a tým sa po čase preruší cyklus reprodukcie.

Zároveň je nutné zbaviť sa parazitov aj v okolí mačky, pretože väčšina bĺch sa nezdržuje trvalo na mačke, ale v kobercoch, vankúšoch, pelieškoch a podobných miestach. Treba často vysávať, aby sme sa zbavili vajíčok a lariev a priestor je tiež potrebné ošetriť vhodnými prostriedkami proti dospelým blchám. Pri nákupe  preparátov sa nechajte od veterinára alebo predavača riadne poučiť o ich použití a držte sa návodu na použitie.

Nie všetky prípravky vhodné pre psov, sú vhodné a bezpečné aj pre mačky !!

Druhým najčastejšie sa vyskytujúcim vonkajším parazitom je kliešť. Kliešte sú viac sezónna záležitosť, no pre zvieratá  rovnako  nepríjemná ako blchy.Týmto parazitom sú napadnuté hlavne mačky, ktoré sa voľne pohybujú v prírode a mačky v letných voliérach. Kliešť okrem lokálneho poranenia, zápalu a alergickej reakcie kože môže mačku nakaziť lymskou boreliózou, ktorá je prenosná na človeka. Ak zistíme na našej mačke kliešťov, je potrebné ich opatrne odstrániť klieštičkami alebo pinzetou tak, aby sme parazita neporušili, pretože práve jeho krv môže byť infikovaná. Kliešte sú citlivé na  niektoré antiparazitné prostriedky, ktoré majú repelentný účinok a  po aplikácii kliešťov odpudzujú a  našu mačku dlhodobo chránia.

Tretím známym a obávaným  parazitom u mačiek je kožný svrab. Je to najčastejšie sa vyskytujúce ochorenie u voľne žijúcich mačiek. Parazit môže byť veľkým problémom preto, lebo sa šíri lavínovito a je potrebná dlhodobá liečba. Ochorenie svrabovkou mačací sa prejavuje silným svrbením kože  a následným a zmenami na koži, spôsobené aktivitou parazita, takže sa nedá prehliadnuť. Toto onemocnenie sa ale veľmi dobre lieči aj v ťažkých štádiách. Upustilo sa od obtiažnej liečby kúpeľami, lieky sa aplikujú injekčne alebo tabletami.Tento parazit je prenosný na človeka.

Ušný svrab sa týka ochorenia vonkajšieho zvukovodu spôsobuje ho chrastavka ušná. Parazit spôsobuje zápal, na ktorý telo reaguje nadmernou produkciou tmavého ušného mazu, uši sú bolestivé a červené. Liečba je účinná vkapávaním lieku do uší, čo sa mačkám príliš nepáči, ale je účinná a zároveň sa aplikuje liečba tabletami. Táto liečba musí byť dostatočne dlhá. Mačka sa doliečuje ešte nejakú dobu po ustúpení všetkých príznakov. Toto onemocnenie sa rýchlo šíri medzi mačkami, ale nie je prenosné na človeka.

Okrem týchto parazitov môžu našu mačku obťažovať aj menej častí a známi nájomníci, ako sú čmelíci, dravčíci, trúdnik, môže ich napadnúť rôzny hmyz a podobne.

Pri každom podozrení na prítomnosť akéhokoľvek vonkajšieho parazita doporučujem navštíviť pre istotu veterinárneho lekára, ktorí v prípade nutnosti zoberie vzorky, vyhodnotí je a nasadí najúčinnejšiu liečbu. Vždy dodržujte predpísanú dĺžku liečby!!